Omáčka z čerstvých rajčat - recept cpt. Cooka
Salsa di pomodoro fresco
4 porce:  4  rajčata, 1 stroužek česneku, 1/2 dl extra virgin olivového oleje, 6 listů bazalky, sůl, mletý pepř (volitelně)
V kastrolku přivedeme k varu vodu a vhodíme do ní rajčata shora lehce naříznutá do kříže. Necháme je ponořená ve vodě asi jednu minutu a potom je přendáme do misky s vodou a kostkami ledu. Teplotní šok způsobí, že slupka půjde snadno sloupnout. Oloupaná rajčata rozkrojíme napůl a zbavíme vnitřku se semínky. Na oheň dáme pánev a bez oleje na ni přihodíme oloupaný stroužek česneku rozkrojený napůl. Rajčata mezitím nakrájíme na malé kousky, na pánev přilejeme olej, aby se česnek začal smažit, přidáme rajčata, snížíme teplotu a pomalu vaříme. Natrhané lístky bazalky můžeme přidat hned teď, nebo se pro zvýraznění její vůně přidá až do uvařené omáčky. Přisolíme, případně opepříme a necháme pomalu vařit něco přes půl hodiny. A můžeme ihned podávat k těstovinám nebo použít jako základ pro složitější recepty.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka