Pálivé brambory - recept cpt. Cooka
Patatas bravas
8 porcí: 50 dkg brambor, olivový olej na smažení, sůl,
rajčatová omáčka: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 kg rajčat, 1 lžička soli, 1 bobkový list, 1 snítka zelené petrželky, 1 dl vývaru nebo bílého vína či vody,
omáčka brava: 1.75 dl rajčatové omáčky, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička mleté papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, cayenský pepř, sůl
Připravíme si do zásoby základní španělskou rajčatovou omáčku. Oloupeme cibuli i česnek a obojí nakrájíme na drobno. Osmahneme na oleji, dokud cibule nezměkne. Přidáme oloupaná a nakrájená rajčata a smažíme na vyšším plameni pár minut. Potom je osolíme, přidáme bobkový list a snítku zelené petrželky a zalejeme tekutinou. Přivedeme k varu a necháme mírně bublat asi 20 minut, aby se voda mohla odpařit a omáčka redukovat. Vyjmeme bylinky a omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně asi 3 cm. Osmažíme je dozlatova a doměkka v dostatečném množství oleje. Osušíme na savém papíru a osolíme. Navršíme na talířky do hromádek a zalejeme pálivou omáčkou, která vznikne promícháním základní rajčatové omáčky, rozetřeného česneku, spousty vloček chilli a ostatních surovin.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka