Svatoštěpánské canelloni - recept cpt. Cooka
Canelones de San Esteban
8 porcí: 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 15 dkg kuřecích jater nebo hotové nádivky, 15 dkg šunky, 25 dkg kuřecích prsíček (syrových nebo vařených), 2.5 dkg másla, 1 lžička čerstvého tymiánu, 2 lžíce brandy, 6 lžic crème fraîche, 16 cannelloni, 7.5 dkg parmazánu, sůl, mletý pepř, hlávkový salát,
bešamel: 5 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 9 dl mléka, muškátový oříšek
Cibuli, česnek, mrkev a rajčata oloupeme a vše nasekáme nadrobno, na stejně velké kousky. Rozehřejeme na pánvi olej a zeleninu pomalu asi 10 minut osmahneme na malém plameni, občas promícháme. Mezitím než změkne, nakrájíme opět nadrobno na stejně malé kousíčky i maso, zvlášť držíme syrové a uvařené. Uprostřed pánve uděláme vařečkou místo a přidáme máslo, po rozpuštění pak syrové maso a smažíme, dokud nezhnědne. Zaprášíme je sušeným tymiánem a zakápneme brandy. Přidáme i zbývající maso a mícháme, dokud se tekutina neodpaří. Vmícháme hustou kysanou smetanu, okořeníme a necháme probublávat asi 10 minut, potom necháme trošku zchládnout.
Předehřejeme troubu na 190 °C. A připravíme si bílou bešamelovou omáčku. Rozpustíme máslo v malém kastrolku, přidáme mouku a asi 2 minuty mícháme. Postupně po troškách přiléváme mléko, stále mícháme, aby se netvořily hrudky. Přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Okořeníme solí, mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Na dno zapékací mísy rozetřeme lžící trochu bešamelu. Trubičky canelloni (často se ale používají i plátky, které se zamotají až při přípravě) naplníme připravenou směsí a klademe do mísy v jedné vrstvě. Zalejeme bešamelovou omáčkou a posypeme strouhaným parmezánem. Dáme zapéci na 35 - 40 minut, až jsou těstoviny měkké. Necháme 10 minut odpočinout a podáváme se zeleným salátem. Jde o tradiční katalánský pokrm podávaný o Vánocích na svatého Štěpána.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka