Salát z kuřete v artyčoku - recept cpt. Cooka
1 porce:  1  artyčok střední velikosti, 6 dkg kuřete (vařeného masa z kuřete bez kostí a kůže), 6 dkg vařených těstovin, 2 dkg cibule, 2 dkg zelených paprik, sůl, mletý bílý pepř,

Koprová omáčka: 7 cl kysané smetany, 2 dkg kopru, 2 dkg kečupu, 10 g paprikové pasty (protlaku z červených paprik), zelená petrželka, sůl

Kuře uvařené v mírně osolené vodě se zbaví kůže, vychladí a nakrájí na jemné nudličky. Domácí tenké nudle, makaróny nebo spagety se uvaří v osolené vodě (nesmí být převařené), scedí, několikrát propláchnou studenou vodou a nakrájejí na kratší kousky (stejné délky jako nudličky z kuřete). Spařená cibule a dužina ze zelených paprik se drobně nakrájí a promíchá s připraveným kuřetem, těstovinou a jemnou studenou koprovou omáčkou, salát se podle potřeby přisolí, přichutí trochou mletého bílého pepře a nechá se 1-2 hodiny v chladu proležet. Vychlazeným salátem se plní uvařený, vychladlý větší artyčok a ozdobí se snítkou petrželové nati. Vhodnou přílohou je dávka studené koprové omáčky, která se podává zvlášť.
Příprava smetanové koprové omáčky: dávka husté kyselé smetany se promíchá s čerstvým nasekaným koprem, trochou kečupu, protlaku z červené papriky a sekanou zelenou petrželkou. Podle potřeby se osolí a nechá dobře v chladnu proležet.
Příprava artyčoků: větší artyčoky se v místě po uříznutém stvolu potřou citrónovou šťávou a ostny se ostříhají, potom se převážou silnější nití (aby se dužinaté listy neulomily nebo neodpadly během vaření) a uvaří v osolené vodě. Podávají se buď horké s máslem nebo holandskou omáčkou, nebo se vychladí a plní různými náplněmi.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka