Menestra - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1 lžíce olivového oleje, 11.5 dkg prorostlé slaniny, 1  cibule, 3 stroužky česneku, 6 lžic nasekané zelené petrželky, 1.75 dl suchého bílého vína, 15 dkg fazolových lusků, 20 dkg karotky, 6  brambor, 3 dl kuřecího vývaru, 20 dkg zeleného hrášku, 5 dkg hrachových lusků, sůl, mletý pepř, 2  vejce
Prorostlou slaninu (pancettu) nakrájíme na tenké plátky a dále na čtverečky. Rozpálíme v hrnci olivový olej a slaninu na něm osmažíme. Křupavé kousky odložíme do misky a do oleje přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme ji, dokud nezměkne, před koncem přidáme i najemno nasekaný česnek. Osmaženou zeleninu rozmixujeme na pyré spolu s třetinou petrželky a troškou bílého vína.
Připravíme si zeleninu: zeleným fazolovým luskům odřízneme konce a nakrájíme je na menší kousky, mladou tenkou mrkvičku (odebranou při propletí záhonů) také očistíme a nakrájíme na sousta. V kastrolku přivedeme k varu osolenou vodu a povaříme v ní asi 10 minut kartáčem důkladně odrhnuté malé mladé brambory. Potom přidáme kousky mrkve a vaříme společně dalších 5 minut. Vedle mezitím vrátíme slaninu do hrnce a zalejeme vývarem. Přidáme fazolky, hrášek, někdy i mladá kukuřičná zrna, a nahoru zelené hrachové lusky. Polozakryté necháme bublat 5 - 10 minut, až je zelenina na skus. Slejeme vodu z brambor a mrkve a přidáme do polévky. Přilijeme zbytek suchého bílého vína, přidáme cibulové pyré a opatrně prohřejeme, promícháme vařečkou. Zkontrolujeme chuť a podle potřeby dosolíme a opepříme. Podáváme ozdobené nasekanými natvrdo uvařenými vajíčky a zelenou petrželkou.
Menestra je oblíbená jarní polévka na celém severním pobřeží Španělska, připravuje se v mnoha variantách, někde se do ní přidává i chřest, jinde jehněčí nebo telecí maso, artyčoky, sherry. Vždy má být ale hodně hustá, dodržujte uvedené množství tekutiny, ať není výsledek vodový.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka