picada: 3 cl olivového oleje, 1 plátek chleba bez kůrky, 2 stroužky česneku, 1.5 dkg mandlí, 1.5 dkg lískových ořechů, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, sůl, mletý pepř
A mezitím si připravíme si omáčku picada. Rozpálíme na pánvi olej a osmažíme na něm starší, ztvrdlý plátek chleba. Odložíme jej na savý papír a krátce v oleji ohřejeme i oloupaný česnek, přidáme jej k chlebu. Oloupané mandle a oříšky rozmělníme v hmoždíři nebo food processoru, potom k nim po kouscích přidáváme chléb a česnek. S troškou vývaru zpracujeme na hustou a hladkou pastu. Přidáme petrželku a dochutíme solí a pepřem.
Omyté hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřince. Po obou stranách rychle osmahneme na olivovém oleji, dokud nezačnou chytat barvu. Potom je s pastou a rozinkami přidáme ke kachně do mísy a zapečeme vše asi 15 minut, dokud hrušky nejsou měkké.
Příloha: šťouchané brambory, zelenina