Slaninový a olivový koláč k aperitivu - recept cpt. Cooka
1 dávka:  1.5 šálku hladké mouky, 1.5 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky mletého pepře, 3  vejce, 1/2 šálku másla, 2/3 šálku oliv, 12 dkg anglické slaniny, 1 šálek strouhaného gruyèru, sůl, 1 lžíce sekaného rozmarýnu
Slaninu nakrájíme na plátky a pak na proužky a osmažíme na pánvi dokřupava. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Podlouhlou chlebovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do mísy prosijeme mouku a prášek do pečiva, přidáme mletý pepř. Do mouky rozšleháme vejce a rozpuštěné máslo. Rovnoměrně vše promícháme, postupně přidáváme strouhaný sýr, nakrájené olivy a křupavou slaninu, někdy i nasekaný rozmarýn. S pomocí stěrky přelejeme těsto do formy, uhladíme a pečeme asi 45 minut, dokud párátko zapíchnuté do těsta nevychází čisté. Necháme trochu vychladnout, potom vyjmeme z formy. Nakrájíme na plátky a podáváme k drinkům.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka