Telecí játra na cibulce s jablky - recept cpt. Cooka
3 porce: 60 dkg telecích jater, 3 cibule, 3 jablka, 1 lžíce olivového oleje, 6 dkg másla, 5 dkg moučkového cukru, 5 cl bílého vína, sůl, mletý pepř, 3 lžíce demi glace, pažitka
Játra nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté, odstraníme přebytečné blány a opepříme je, nesolíme. Na pánvi rozpálíme olivový olej s máslem a játra na ni vložíme. Jablka oloupeme, nakrájíme na měsíčky a necháme restovat vedle jater. Jakmile jablka zezlátnou, vyndáme je. Játra otočíme a přídáme k nim cibuli nakrájenou na půlkolečka. Játra nesmíme vysušit, měla by být skoro krvavá. V této fázi je vyjmeme z pánve a necháme odpočinout. Do pánve k cibuli přidáme cukr, necháme krátce zkaramelizovat, cibuli zastříkneme bílým vínem a necháme ho skoro odpařit. Přidáme pár lžic demi glace a společně krátce provaříme. Nakonec zjemníme trochou chlazeného másla.
Odpočatá játra osolíme a podáváme je na restovaných jablkách, přelitá zkaramelizovanou cibulí a zasypaná nahrubo nasekanou pažitkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka