Empanada s tuňákem - recept cpt. Cooka
Empanada de atún
8 porcí:
na těsto: 1 vejce, 2.25 šálku hladké mouky, 1 lžička sody, 1/2 šálku olivového oleje, 1/2 šálku bílého vína nebo cideru, 1/2 lžičky soli, 1 žloutek, 1 bílek,
náplň: 1 cibule, 1 červená paprika, 2 lžíce olivového oleje, 40 dkg rajčat (i z plechovky), 1 lžička moučkového cukru, 40 dkg tuňáka v oleji, 24 oliv (Kalamata a podobné), 2 vejce
Na těsto rozmícháme vidličkou vajíčko ve větší míse. Vmícháme jedlou sodu, olivový olej, víno a sůl. Postupně potom zapracováváme dostatečné množství hladké mouky, abychom dostali těsto měkké a poddajné, za stálého míchání nejprve vidličkou a poté rukama. Kouli hotového těsta zabalíme do fólie a necháme odpočinout při pokojové teplotě po dobu jedné hodiny.
Mezitím připravíme náplň, vajička uvaříme natvrdo, osmažíme jemně nakrájenou cibuli a na malé kousky nakrájenou papriku v oleji ve velké pánvi, často mícháme, dokud nezměknou. Přidáme oloupaná a na kousky nakrájená rajčata, cukr a trochu soli a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Vmícháme slitého a nadrobeného tuňáka, nasekané olivy a nakrájená vajička.
Kulatou formu o průměru 27 cm vytřeme olejem. Těsto rozdělíme na 2 kusy, jeden asi dvakrát tak velký jak druhý. Menší prozatím necháme ve fólii, větší kus rozválíme válečkem bez mouky (nemělo by se lepit), až je o trochu větší než forma a válečkem jej do formy přeneseme. Přečnívající okraje odřízneme a těsto potřeme lehce rozšlehaným bílkem. Pečeme v předehřáté troubě 180 °C po dobu 10 minut, poté necháme vychladnout, ale troubu nevypínáme.
Na koláč rovnoměrně rozetřeme náplň. Zbývající těsto také rozválíme do kruhu a položíme opatrně na náplň tak, že se na krajích spojí se zvýšeným okrajem předpečeného koláče. Potřeme žloutkem smíchaným se lžičkou vody. Pečeme 35 až 40 minut, až je kůrka světle hnědá. Empanada chutná teplá i studená.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka