Kolínka v bešamelu - recept cpt. Cooka
2 porce: 1 šálek mléka, 1/4 cibule, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 10 dkg čedaru, 20 dkg kolínek, 2 lžíce parmazánu
Mléko svaříme s kouskem cibule, bobkovým listem a rozmáčknutým stroužkem česneku a necháme asi 15 minut marinovat, potom tyto přísady odstraníme. Ve větším hrnci rozpustíme máslo a metlou vmícháme mouku, během minuty za stálého míchání osmahneme a potom postupně všleháme mléko. Necháme povařit do zhoustnutí. Odstavíme z ohně, osolíme, důkladně opepříme a promícháme s výrazným strouhaným sýrem, například zralým čedarem. Když jsem použil francouzský mimolette, byl prostě výborný. Kolínka, nejlépe italská varianta chifferi z tvrdé pšenice, vhodíme do osolené vařící vody a uvaříme. Když ještě nejsou úplně al dente, slejeme z nich vodu a promícháme je se sýrovým bešamelem. Směs přemístíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme povrch strouhaným parmezánem a rychle zapečeme, až povrch zrůžoví.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka