Polévka z červené řepy s jablky - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1 brambora, 4 jablka (např. Golden Delicious), 6 šálků kuřecího vývaru, 1 lžíce přírodního cukru, 1 citrón na šťávu, zelená petrželka, pažitka, koriandrové lístky, 1 šálek crème fraîche nebo řeckého jogurtu
Cibuli a česnek nasekáme nadrobno a za občasného míchání necháme 5 minut změknout na rozehřátém oleji ve větším hrnci. Přisolíme, přidáme oloupaná a nakrájená jablka, bramboru, červenou řepu a asi 10 minut na ohni promícháváme. Zalejeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem a přikryté dáme na 3/4 hodiny povařit, dokud není zelenina měkká. Potom rozmixujeme v mixéru nebo v hrnci ručním mixérem, dochutíme hnědým cukrem, solí a čerstvě mletým pepřem, zakápneme citrónovou šťávou.
Jemně nasekané zelené bylinky vmícháme do jogurtu nebo kysané smetany a polévku podáváme v horkých talířích, doprostřed každého dáme velkou lžíci bylinkové směsi.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka