Labneh podle rachada - recept cpt. Cooka
1 dávka:  1 l mléka, 1 šálek šlehačky, 2 šálky bílého jogurtu, 1 lžička soli, tymián, olivový olej na zalití
Labneh je jednoduchý jogurtový sýr z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Mléko (rozumí se mléko čerstvé, ne syntetické z krabice) smícháme s čerstvou šlehačkou, trošku ohřejeme a do této směsi přidáme čistý bílý jogurt. Hrnec se směsí necháme den v klidu na teplém místě. Potom vzniklý smetanový jogurt lehce dosolíme a vyklopíme do čisté utěrky, svážeme do uzlíku a na další den pověsíme nad dřez či nějakou nádobu. Syrovátka z jogurtu odkape a hmota ztratí dost na objemu, takže z ní můžeme šoulet malé kuličky, asi jako golfový míček. Ty vkládáme do čisté sklenice, zasypeme tymiánem a zalejeme čistým olivovým olejem. Necháme rozležet v ledničce, ale dlouho to v ní nevydrži.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka