Dýňový krém s pestem - recept cpt. Cooka
Crème de courge au pistou
5 porcí:  1.5 kg tykve, 1  pórek, 2 stroužky česneku, 4 dkg másla, 1/2 l smetany, 2.5 dl mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek,

pesto: 2 dkg bazalky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje

Oloupáme tykev a nakrájíme ji na větší kostky. Očistěný pórek nakrájíme na kolečka a lehce ho osmahneme na másle ve velkém hrnci, nenecháme změnit barvu, má jen změknout. Přidáme nakrájený česnek a tykev. Vaříme a mícháme při nízké teplotě 20 až 25 minut, poté přidáme mléko a smetanu. Opět povaříme za stálého míchání. Tykev by se měla rozvařit doměkka, procedíme ji nebo propasírujeme do polévkové mísy, dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.
V hmoždíři si připravíme 'pistou' (čti [pistu], jde o provensálskou verzi pesta) z čerstvé bazalky, oloupaného česneku a dobrého olivového oleje. Směs si na talířích přimícháme do horkého dýňového krému.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka