Dýňový krém - recept cpt. Cooka
Crème de courge
5 porcí: 1.5 kg tykve, 1 pórek, 2 stroužky česneku, 4 dkg másla, 1/2 l smetany, 2.5 dl mléka, sůl, mletý pepř, olivový olej, muškátový oříšek, 2.5 dkg lanýžů - volitelně
Oloupáme tykev a nakrájíme ji na větší kostky. Očistěný pórek nakrájíme na kolečka a lehce ho osmahneme na másle ve velkém hrnci, nenecháme změnit barvu, má jen změknout. Přidáme nakrájený česnek a tykev. Vaříme a mícháme při nízké teplotě 20 až 25 minut, poté přidáme mléko a smetanu. Opět povaříme za stálého míchání. Tykev by se měla rozvařit doměkka, procedíme ji nebo propasírujeme do polévkové mísy, dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku. Zakápneme několika kapkami olivového oleje.
A můžeme horkou podávat tak, jak je, nebo na talíře přidat sekané lanýže (Crème de courge aux truffes). Anebo na poslední chvíli přidáme nadrobno nasekanou pažitku a dostaneme Crème de courge à la ciboulette.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka