Baba Ganuş - recept cpt. Cooka
Lilkové pyré
8 porcí: 140 dkg lilku, 6 dkg olivového oleje na pomazání lilku, 12 dkg omáčky Taratoor, 1 dl citrónové šťávy, 1.4 dkg česneku, 1 lžička soli, 8 cl sezamového oleje
Toto známé zeleninové pyré se často podává jako předkrm nebo jako součást mezze tabule a je běžné ve všech arabských zemích Středního východu.
Lilky vidličkou nebo ostrým nožem na několika místech propíchněte a potřete povrch běžným rostlinným olejem. Opečte nejlépe na roštu grilu nad ohněm, napíchnuté nad plamenem sporáku nebo v rozpálené troubě, až jsou uvnitř úplně měkké, asi 15 minut. Po chvilce na ochladnutí je oloupejte, dejte do misky a vidličkou rozmačkejte na kaši. Smíchejte s omáčkou <> (nebo jen tahini pastou), citrónovou šťávou, rozetřeným česnekem, solí a sezamovým olejem. Někdy se přidává i pár lžic hustého jogurtu. Vychlazený můžete podávat posypaný červenou paprikou, posekanými lístky petrželky a podobně.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka