Grumbeeresupp - recept cpt. Cooka
Bramborová polévka po alsasku
4 porce:  75 dkg brambor, 1  pórek, 1  cibule, 1/2 svazku zelené petrželky, 1/2 svazku kerblíku, 1 šálek smetany, 5 dkg másla,  trochu oleje, 1.5 l vývaru nebo vody, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, krutony smažené na másle
Na trošce oleje osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený pórek, sůl a pepř. Oloupáme brambory a nakrájíme je na tenké plátky, které přihodíme k cibuli a pórku, a necháme 10 minut povařit s trochou vývaru. Pak přidáme zbývající tekutinu, nasekanou petrželku a kerblík a vaříme dalších asi 30 minut při střední teplotě. Potom polévku propasírujeme (případně rozmixujeme) a spojíme se šlehačkou nebo čerstvým mlékem, okořeníme a přidáme oříšek a nastrouhaný muškátový oříšek. Podáváme teplé s krutony smaženými na másle. Může se také servírovat v polévkové míse se štrasburskými párečky nakrájenými na kolečka.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka