Perdices con uvas - recept cpt. Cooka
Koroptve s hrozny
4 porce: 4 koroptve, 50 dkg modrých hroznů zbavených semínek, 6 cl olivového oleje, 4 plátky slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1.2 dl suchého bílého vína, 2.5 dl kuřecího vývaru nebo zvěřinového, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, 2 lžíce nasekané zelené petrželky
Očistěné ptáky osolíme vevnitř i zvenku a naplníme je polovinou hroznů. Dvě třetiny oleje nalejeme do kastrolu velkého tak, aby se do něj koroptve natěsno vešly a rozehřejeme jej. Plátky uzené prorostlé slaniny překrojíme napůl a osmažíme dokřupava, pak odložíme na talíř. Ptáky dáme do kastrolu prsíčky dolů a smažíme, dokud nezrůžoví. Potom je opatrně otáčíme dvěma lžícemi a smažíme, až zhnědnou po celém obvodu. Odložíme je do tepla. Dále v oleji osmažíme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek (podle potřeby přidáme i zbylý olej), dokud nezměknou. Vrátíme na tento základ koroptve a na každou položíme dva kousky slaniny. Kolem nich přidáme polovinu zbylých hroznů a bobkový list. Zalijeme suchým bílým vínem a vývarem. Přidáme spoustu černého pepře a dusíme asi 30 minut. Maso a slaninu pak odložíme na mísu, obsah kastrolu bez bobkového listu rozmixujeme na pyré. Přidáme dostatek strouhaného muškátového oříšku a ochutnáme. Ptáky zase vrátíme do kastrolu, kolem nich podlejeme omáčkou a přidáme i zbývající čtvrtinu hroznů, jen pár kuliček si necháme na ozdobu. Prohřejeme. Podáváme ozdobené hrozny, nadrobenou slaninou a trochou petrželky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka