Raggmunk - recept cpt. Cooka
Švédské bramborové placky
4 porce:  80 dkg brambor, 9 dkg hladké mouky, 1  vejce, 3 dl mléka, 2 lžičky soli, 5 dkg másla, 40 dkg soleného vepřového masa, brusinky
Přípravíme těsto na lívance z vajíčka, mouky a mléka. Osolíme. Brambory oloupeme a nastrouháme je, nastrouhané přimícháme k těstu. Pak smažíme malé placičky na másle dozlatova po obou stranách. Tenké plátky nasoleného tučného vepřového masa (prorostlého bůčku) usmažíme dokřupava. Servírujeme na talíři několik placiček překrytých křupavým vepřovým a bohatě obložíme brusinkami.
Raggmunk je typický zimní pokrm, nemůže se dělat z nových brambor, protože ty neobsahují dostatek škrobu, aby těsto drželo pohromadě. Čím křupavější a máslový je lívanec na okrajích, tím lépe chutná. Trik je v tom nedělat těsto příliš husté.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka