Ricotta - recept cpt. Cooka
Ricotta je ovčí nebo kravský syrovátkový sýr. Pro jeho výrobu se používá syrovátka, která zbude při výrobě tvrdých sýrů po vysrážení tvarohu z mléka. Většina mléčných bílkovin se srazí do tvarohu, ale část jich zůstane v syrovátce, která se nechá odležet, fermentací nebo přidáním kyselin zkysne a pak se přivede až téměř do varu (slovo ricotta by se dalo přeložit jako znovu uvařený) a tím se vysráží jemný, netučný tvaroh, zbaví se vody a výsledkem je měkký čerstvý sýr, zrnitého a krémového bíleho těsta, lehce nasládlé chuti, tvarohu je velmi podobný, ale je jemnější, obsahuje jen přibližně 13 % tuku.

Kromě čerstvé ricotty se prodávají ještě další tři varianty: salata (slaná) vzniká prosolením, lisováním a sušením, používá se na strouhání, informata (pečená), oblíbená na Sicílii a Sardinii se upeče v troubě, až získá barevnou kůrku a varianta affumicata je vyuzená v kouři z dubového nebo kaštanového dřeva.

Ricotta se používá hlavně při vaření, jako náplň do sladkých koláčů, těstovin, zákusků, někdy přímo do těsta cukroví, naslano do těstovin, ravioli, k lasagním, na pizzu, do salátů nebo k zahuštění omáček.


www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka