Vellutata di carote - recept cpt. Cooka
Mrkvová polévka
4 porce: 50 dkg mrkve, 9 dkg cibule, 1 brambora, 1 l zeleninového vývaru, 5 dl sektu - Prosecco nebo jiné suché šumivé víno, 1.5 stonku řapíkatého celeru, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 2 bobkové listy, mletý pepř, sůl
Nakrájenou cibuli dejte do většího hrnce, zalijte olejem a zakryté poduste na mírném ohni asi 10 minut, jen aby změkla, ale nezezlátla. Potom na minutku přimíchejte očištěnou a na kostky nakrájenou mrkev, pečenou a oloupanou bramboru a na kousky nakrájený řapíkatý celer. Potom přidejte vývar nebo vodu, 2/3 Prosecca a bobkový list. Částečně zakryté povařte asi 30 minut, aby zelenina hodně změkla. Bobkový list vyjměte a nechte polévku trošku zchládnout, pak rozmixujte, doporučuje se ji přecedit, aby byla jemnější. Před podáváním znovu přiveďte k varu, dochuťte solí i čerstvě mletým pepřem a potom rozdělte na talíře. Na každý navíc doprostřed přilejte 2 lžíce chlazeného Prosecca.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka