AOC - recept cpt. Cooka
AOC je zkratka Appellation d'origine contrôlée (kontrolované označení původu), francouzského státem uděleného a kontrolovaného osvědčení vybraným zemědělským produktům (vínům, sýrům, máslu a podobně). Vše má na starosti vládní úřad Institut National des Appellations d'Origine založený ministerstvem zemědělství v roce 1935, koncept ochranné značky podle místa původu je ovšem starší, např. sýr Roquefort byl chráněn královskou výsadou už v 15. století, první moderní zákon na ochranu místa původu je z roku 1919. Přívlastek AOC znamená, že tento produkt byl vyroben v určité oblasti Francie v souladu se stanoveným postupem. Nedodržení směrnic AOC podléhá soudnímu stíhání a trestá se pokutou i odnětím svobody.
Všechny výrobky AOC se musí držet jasně definovaných standardů. Musí být vyráběny v souladu s tradičním způsobem a tradičními přísadami v určených zeměpisných oblastech. Mohou být označeny pečetí, u sýrů na jejich kůře. U sýrů se rozlišují čtyři způsoby výroby:
fermier - vyrobeno na statku, salaši nebo jiném horském obydlí, sýr vyroben podle tradičního postupu pouze s využitím nepasterovaného mléka z vlastnícho statku
artisanal - výrobce zpracovává mléko z vlastního statku, ale může je i nakoupit
cooperatives (frutière) - sýr vyráběný členy družstva v jediné provozovně ze sváženého mléka
industriel - průmyslová výroba z mléka od různých výrobců
Francouzské sýry nesoucí označení AOC
  sýry z kravského mléka:
Abondance de Savoie1990
Beaufort1968
Bleu d'Auvergne1975
Bleu de Gex haut Jura1977
Bleu des Causses1979
Bleu du Vercors-Sassenage1998
Brie de Meaux1980
Brie de Melun1990
Camembert de Normandie1983
Cantal1956
Chaource1970
Comté1952
Époisses2004
Fourme d'Ambert1972
Fourme de Montbrison1972
Gruyere2007
Laguiole1961
Langres1991
Livarot1972
Maroilles1976
Morbier2000
Munster-Géromé1969
Neufchâtel1969
Pont-l'Évêque1976
Reblochon1958
Saint-Nectaire1955
Salers1979
Tome des Bauges2002
Vacherin Mont d'Or1981
  sýry z kozího mléka:
Banon2003
Chabichou du Poitou1990
Chevrotin2002
Crottin de Chavignol1976
Mâconnais2005
Pélardon des Cevennes2000
Picodon1983
Pouligny-Saint-Pierre1972
Rigotte de Condrieu2008
Rocamadour1996
Sainte-Maure de Touraine1990
Selles-sur-Cher1975
Valençay1998
  sýry z ovčího mléka:
Ossau-Iraty1980
Roquefort1925
Brocciu1983

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka