AOC - recept cpt. Cooka
AOC je zkratka Appellation d'origine contrôlée (kontrolované označení původu),
francouzského státem uděleného a kontrolovaného osvědčení vybraným zemědělským produktům
(vínům, sýrům, máslu a podobně). Vše má na starosti vládní úřad Institut National des Appellations d'Origine
založený ministerstvem zemědělství v roce 1935, koncept ochranné značky podle místa původu je ovšem starší,
např. sýr Roquefort byl chráněn královskou výsadou už v 15. století, první moderní zákon na ochranu místa původu je z roku 1919.
Přívlastek AOC znamená, že tento produkt byl vyroben v určité oblasti Francie v souladu se stanoveným postupem.
Nedodržení směrnic AOC podléhá soudnímu stíhání a trestá se pokutou i odnětím svobody.
Všechny výrobky AOC se musí držet jasně definovaných standardů.
Musí být vyráběny v souladu s tradičním způsobem a tradičními přísadami v určených zeměpisných oblastech.
Mohou být označeny pečetí, u sýrů na jejich kůře. U sýrů se rozlišují čtyři způsoby výroby:
fermier - vyrobeno na statku, salaši nebo jiném horském obydlí, sýr vyroben podle tradičního postupu pouze s využitím nepasterovaného mléka z vlastnícho statku
artisanal - výrobce zpracovává mléko z vlastního statku, ale může je i nakoupit
cooperatives (frutière) - sýr vyráběný členy družstva v jediné provozovně ze sváženého mléka
industriel - průmyslová výroba z mléka od různých výrobců
| Francouzské sýry nesoucí označení AOC |
| |
| sýry z kravského mléka: |
| Abondance de Savoie | 1990 |
| Beaufort | 1968 |
| Bleu d'Auvergne | 1975 |
| Bleu de Gex haut Jura | 1977 |
| Bleu des Causses | 1979 |
| Bleu du Vercors-Sassenage | 1998 |
| Brie de Meaux | 1980 |
| Brie de Melun | 1990 |
| Camembert de Normandie | 1983 |
| Cantal | 1956 |
| Chaource | 1970 |
| Comté | 1952 |
| Époisses | 2004 |
| Fourme d'Ambert | 1972 |
| Fourme de Montbrison | 1972 |
| Gruyere | 2007 |
| Laguiole | 1961 |
| Langres | 1991 |
| Livarot | 1972 |
| Maroilles | 1976 |
| Morbier | 2000 |
| Munster-Géromé | 1969 |
| Neufchâtel | 1969 |
| Pont-l'Évêque | 1976 |
| Reblochon | 1958 |
| Saint-Nectaire | 1955 |
| Salers | 1979 |
| Tome des Bauges | 2002 |
| Vacherin Mont d'Or | 1981 |
| |
| sýry z kozího mléka: |
| Banon | 2003 |
| Chabichou du Poitou | 1990 |
| Chevrotin | 2002 |
| Crottin de Chavignol | 1976 |
| Mâconnais | 2005 |
| Pélardon des Cevennes | 2000 |
| Picodon | 1983 |
| Pouligny-Saint-Pierre | 1972 |
| Rigotte de Condrieu | 2008 |
| Rocamadour | 1996 |
| Sainte-Maure de Touraine | 1990 |
| Selles-sur-Cher | 1975 |
| Valençay | 1998 |
| |
| sýry z ovčího mléka: |
| Ossau-Iraty | 1980 |
| Roquefort | 1925 |
| Brocciu | 1983 |
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka