Tartiflette - recept cpt. Cooka
Tartiflette savoyarde
4 porce: 50 dkg brambor, 20 dkg slané či uzené slaniny, 3 lžíce crème fraîche, 1 cibule, 1.5 sklenky polosuchého bílého vína, 1 reblochon, sůl, mletý bílý pepř
Brambory omyjeme a oloupeme a povaříme ve slané vodě ne úplně do měkka, uvařené nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Proužky slaniny osmahneme na pánvičce s kouskem másla a odložíme do misky, na stejné pánvi pak osmažíme cibuli asi 4 minuty. Do vymazaného pekáčku dáme vrstvu brambor, opepříme, pak vrstva slaniny a cibule (někdy i nadrobno nasekaný stroužek česneku), znovu vrstva brambor a nakonec zase slanina s cibulí. Zalejeme vínem a navrch přijde smetana. Sýr Reblochon rozkrojíme uprostřed na dvě kola a položíme kůrou nahoru. Zapečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 20 - 30 minut, dokud se sýr neroztaví a není zlatý.
Příloha: zeleninový salát
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka