Reblochon - recept cpt. Cooka
Reblochon de Savoie je středně velký měkký sýr z nepasterovaného kravského mléka. Bochníčky o průměrné váze 450 - 550 g mají průměr okolo 14 cm a výšku 3,5 cm, obsahuje 45 % tuku v sušině (vyrábí se i verze Reblochon petit o průměru 9 cm a váze okolo 260 g). Během zrání a omývání získá jeho kůrka žlutou az lehce oranžovou barvu s bílou přírodní plísní, těsto je hladké slonovinové, houbové vůně a ořiškové chuti. Zraje tři až osm týdnů ve sklepě, jehož teplota nesmí překročit 16 °C. Vyrábí se v oblasti francouzských Alp, Horním Savojsku, z mléka krav plemen Abondance, Montbéliard a Tarine. Od roku 1958 je chráněn značkou AOC, farmářský sýr musí být opatřen zeleným kaseinovým štítkem.
Název získal od slovesa reblocher - znovu zatahat za vemeno. Historicky se vyráběl z druhého dojení, proto, že majitelé půdy počítali nájem horským pastevcům podle nadojeného mléka za den, takže ti krávy samozřejmě nevydojovali úplně a sýr pro své potřeby vyráběli z toho, co se nadojilo až po změření výnosu správcem.
Kromě přikusování k savojskému vínu jej můžete použít třeba při přípravě <> - tradičního zapékaného savojského pokrmu z brambor, sýra, smetany a slaniny. Reblochon má i své oficiální stránky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka