Frinault - recept cpt. Cooka
Sýr pojmenovaný po svém prvním výrobci, jímž byl pan Eugène Frinault. Tyto tyto malé kulaté sýry (asi 2 cm vysoké o průměru 9 - 10 cm, váha do 150 g) vyráběl na své farmě od roku 1872. Původně je tvořil z mléka svých dvou krav jen pro rodinu, ale po úspěchu při prodeji přebytků na tržišti založil už v roce 1877 sýrárnu v městečku Fleury-aux-Choux (dnešním Fleury-les-Aubrais) severně od Orléansu ve střední Francii.
Jde o měkký přírodní nelisovaný sýr z pasterovaného kravského mléka, výrobní postup je podobný jako u Camembertu, bílá varianta asi 2 týdny po naočkování plísní Penicillium candidum zraje ve vlhkých sklepích. Druhou variantou je Frinault cendré - s popelem, podobný sýru Olivet cendré. Používá plíseň Penicillium glaucum a zraje asi měsíc obalený popelem z dřevěného uhlí. Zvyk posypávat vlhký povrch popelem pochází právě z této oblasti Orléansu a má dlouhou tradici (původně se používal popel z výhonků vinné révy). Kůra těchto sýrů díky popelu vysychá pomaleji a netvrdne. Kůrka je tmavší, chuť ovocnější a sýr je aromatičtější.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka