Brocciu recept cpt. Cooka
Brocciu je korsický nepasterovaný ovčí nebo kozí sýr, Francouzi z kontinentu pro něj použijí spíš název Broccio. Jde o jediný sýr s přívlastkem AOC vyráběný ze syrovátky, která se jinak obvykle nezužitkovává. Je podobný italské ricottě, na Korsice je velmi oblíbený, na trzích se prodává ve vratných ošatkách. Většinou se jí čerstvý, teplý nebo studený do 48 hodin od výroby, výborný je s džemem ale i se solí a pepřem nebo politý místní pálenkou. Lze jím plnit palačinky nebo cannelloni. Po vyschnutí a nasolení může také zrát jako jiné sýry.
Vyrábí se ze syrovátky ohřáté na 35 °C, která se osolí a přidá se do ní 15 - 30 % objemu plnotučné mléko. Pak se ohřívá až na 90 °C, při této teplotě protein vločkuje a sražené kousky se z hladiny sbírají a přenášejí do síta. Podle tvaru cedníku pak má tvar i samotný sýr, většinou jde o nízký komolý kužel podle tvaru proutěných ošatek, v nichž se cedil tradičně. Bochník mívá váhu půl až jeden kilogram.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka