Minestra di piselli di Altamura - recept cpt. Cooka
Hrášková polévka z Altamury
4 porce: olivový olej, 2 cibule, 4 hrsti čerstvě naloupaného nebo i mraženého zeleného hrášku, 1.1 l slepičího vývaru, 22 dkg špaget, mořská sůl, mletý pepř, extra virgin olivový olej, 1 hrst zelené petrželky,
volitelně: 1 snítka máty peprné, 1 snítka bazalky, 1 snítka rozmarýnu
Oloupanou a jemně nasekanou cibuli pomalu asi 10 minut smažte na olivovém oleji. Zamíchejte ji spolu s hráškem do drůbežího vývaru, přiveďte k varu a nechte zlehka vařit něco kolem 10 minut. Pokud použijete čerstvý hrášek, můžete během smažení cibule povařit ve vývaru jeho vyloupané lusky a pak vývar přecedit, získá tak ještě víc chuti a aroma. Do polévky se mohou také pro vůni přidat snítky bylinek. V osolené vodě povařte špagety nalámané na kousky o délce asi 2,5 cm přibližně polovinu doby uvedené výrobcem na obalu, potom je zceďte a přidejte dovařit do vývaru. Nakonec, když jsou těstoviny hotové, dochuťte solí a mletým černým pepřem. Na talířích zakápněte dobrým panenským olivovým olejem a posypte sekanou petrželkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka