Revithia - recept cpt. Cooka
Cizrnový hrnec
4 porce: 28 dkg suché cizrny, 1.6 dl olivového oleje, 1 cibule, 2 mrkve, 1 stonek řapíkatého celeru, 3 stroužky česneku, 3 lžíce rajčatového protlaku, 5 dl vývaru z cizrny na rozmíchání protlaku, 1 lžička moučkového cukru, sůl, mletý pepř
Očistěte cizrnu a ponechejte přes noc namočenou v míse s vodou. Druhý den vodu slijte a cizrnu propláchněte pod studenou vodou. Dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte ji k varu. Během varu sbírejte z povrchu pěnu, dokud není voda čistá, tím se zruší případná hořkost. Vařte přikryté, dokud není cizrna měkká, asi hodinu. Pak vývar slejte do jiné nádoby. Na velké pánvi rozehřejte olej a na něm osmahněte dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli a přidejte i nasekaný česnek. Přidejte cizrnu a protlak rozmíchaný v části cizrnového vývaru, na kostičky nakrájenou zeleninu i s posekanými lístky celeru. Promíchejte vše, přisolte a připepřete, přidejte trošku cukru a nechte probublávat asi 45 minut. Podávat můžete s fetou, olivami a čerstvým chlebem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka