Zapečená čekanka - recept cpt. Cooka
Chicorée
4 porce: 8 čekankových puků, sůl, tuk na vymazání formy, 8 plátků vařené šunky, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 dl smetany, 10 dkg gruyèru nebo parmazánu, muškátový oříšek
Čekankové puky očistěte, omyjte a hořkou spodní část odkrojte. Uveďte do varu slanou vodu a vařte v ní pod pokličkou čekanku za středně vysoké teploty asi 15 minut. Pak ji vyjměte a nechte důkladně okapat. Vymažte nákypovou formu. Každý čekankový puk pak zabalte do silnějšího plátku šunky a vložte do formy. Troubu předehřejte na 220 °C. V malém hrnci rozpalte máslo, přidejte mouku a za střední teploty ji osmahněte dozlatova. Pak pomalu, za stálého míchání, přilévejte část vody, v níž se vařila čekanka, a uveďte do varu. Přimíchejte smetanu se strouhaným sýrem, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Omáčku nalijte na čekankové závitky a v troubě asi 15 minut zapékejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka