Hünkar beğendi - recept cpt. Cooka
Sultánova pochoutka
4 porce:  

na jehněčí guláš: 45 dkg jehněčí kýty, 1  cibule, 2  feferonky, 2  rajčata, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce másla, sůl, mletý pepř, 1/2 hrnečku zelené petrželky, 1.5 šálku horké vody,

na lilkové pyré: 90 dkg lilku, 1/4 šálku hladké mouky, 1/4 šálku másla, 1/2 šálku tvrdého sýra (strouhaný zralý turecký sýr nebo kaškaval, případně parmazán), 1.5 šálku mléka, 1  citrón na šťávu, sůl, mletý pepř

V hrnci rozehřejte máslo a pár minut na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku. Pak přidejte maso nakrájené na menší kostky. Když je opečené ze všech stran, přidejte jemně nasekané zelené papričky nebo zelené kapie a pár minut spolu míchejte. Dalších několik minut míchejte s přidaným rajským protlakem, potom se přidají na 5 minut loupaná rajčata nakrájená nadrobno. Pak ze vše zaleje horkou vodou, dosolí a opepří a nechá na mírném ohni dusit asi hodinu, dokud není maso hotové, v případě potřeby se trošku vody přidá, šťáva ale nesmí být příliš řídká.
Mezitím omyjte lilky a vidličkou slupku alespoň na dvou místech propíchněte. Pak je opalujete nad plamenem, otáčíte, dokud není každý zborcený a kůže spálená. Mohou se opéci i pod grilem, ale opálené chutnají lépe. Necháte je vychladnout a pak oloupete slupku a zbavíte stonku. Vidličkou rozmačkáte v misce a promícháte s citrónovou šťávou. V kastrolku rozehřejete máslo, přidáte mouku, rozmícháte světlou jíšku. Pomalu za stálého šlehání metlou přiléváte mléko, hladkou směs povaříte asi 5 minut. Přidáte pyré z lilku, strouhaný sýr, pepř a sůl a dobře promícháte. Dusíte ještě 3 minuty. Na talíře se rozloží lilkové pyré, na ně se umístí maso a posypete sekanou petrželkou.
Název tohoto pokrmu v překladu znamená 'sultánovi to chutnalo', podle různých historek chutnalo buď sultánu Murad IV. (1612-1640), nebo sultánu Abdülazizovi v roce 1869, slovo beğendi dnes zobecnělo pro lilkové pyré, takže můžete potkat kuřecí begendi nebo begendi s masovými koulemi.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka