Fiori di sambuco fritti - recept cpt. Cooka
Smažené květy černého bezu
4 porce:  12  bezových květů, 1 sklenka plnotučného mléka, 15 dkg hladké mouky, 1  kypřící prášek do pečiva, 12.5 dkg moučkového cukru, 1 špetka muškátového oříšku, 1 špetka soli, 2  vejce, 4 lžíce grapy, olivový olej na smažení
Květy ponecháme s dlouhým stonkem, aby zůstaly před smažením pohromadě a zbavíme je případného hmyzu. Mohou se namočit na čas do studené vody, ale tím přijdou o voňavý pyl, takže někdo dává přednost důkladnému vytřesení a prohlídce. Z vypsaných surovin se vyšlehá těstíčko, mléka možná bude potřeba trochu méně než je uvedené množství, naopak vinnou pálenkou grapou nešetřit. Na pánvi se rozpálí olej (máslo se nedoporučuje, měnilo by chuť květů), květy se podrží za stonek a opatrně namáčejí do těstíčka a kladou do oleje a osmaží se do růžova. Pak se za stonek vyjmou a nechají okapat na papírovém ubrousku, stonek se před podáváním odstřihne. Podávají se horké a křupavé, poprášené cukrem.
Příloha: suché bílé víno

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka