Plněné zelné závitky - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1.5 kg zelí, 60 dkg mletého vepřového masa, 20 dkg cibule, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 vejce, 10 dkg rýže, 8 dkg rajčatového protlaku, 6 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 2 dl kysané smetany
Očištěnou hlávku zelí povaříme v mírně osolené vodě, aby šly oddělit vnější listy. Mleté maso promícháme se strouhanou cibulí, solí, pepřem, mletou sladkou paprikou, přidáme vejce, přebranou, spařenou a dopoloměkka dušenou rýži a opět promícháme. Střed zelí jemně nakrájíme a vložíme do nádoby z jenského skla. Zelné listy naplníme masovou náplní, konce zahneme a položíme na vrstvu nakrájeného zelí. Rajčatový protlak zředíme vodou, nalijeme na závitky a přikryté dusíme v troubě doměkka. Zelné závitky vyjmeme a odložíme na teplé místo. Z másla a mouky připravíme bledou jíšku, vmícháme ji do zelí, podle potřeby zředíme trochou vody a opět podusíme. Přidáme zpět závitky, vše pokropíme kysanou smetanou, prohřejeme a podáváme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka