Maďarská jablečná polévka - recept cpt. Cooka
Almaleves
6 porcí: 60 dkg letních jablek, 2 l vody, 4 dkg krystalového cukru, citrónová kůra, celá skořice, sůl, 2 dl kysané smetany, 2 dkg hladké mouky, 1 žloutek
Dáme vařit oloupaná a na plátky nakrájená kyselejší jablka ve studené vodě smíchaná s cukrem, kouskem celé skořice, proužkem citrónové kůry a špetkou soli. Když jsou měkké, přídáme záklechtku ze zakysané smetany a hladké mouky. Chvilku povaříme a vmícháme žloutek, podle chuti ještě přisladíme nebo přidáme trošku citrónové šťávy či bílého vína. Polévku nesmíme převařit, aby ovoce neztratilo vůni. Podávat ji můžeme hned teplou, nebo v horkých dnech vychlazenou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka