Portugalské vepřové s mušlemi - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg vykostěného vepřového plecka, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 5 dkg slaniny pancetta, 6 stroužků česneku, 1 zelená paprika, 1 lžička uzené mleté papriky, 1 bobkový list, 1 lžička tymiánu, 40 dkg rajčat, 7.5 dkg rajčatového protlaku, 2.25 dl bílého vína, 15 dkg salámu chorizo, 30 dkg čerstvých škeblí, 1 hrst zelené petrželky, 1 hrst koriandrových lístků, 20 dkg rýže
Rozehřejeme olivový olej v kastrolku. Přidáme vepřové nakrájené na kousky a osmažíme ho dohněda ze všech stran. Potom jej vyjmeme a dáme stranou. Na olej přidáme jemně nakrájenou cibuli, proužky pancetty, nakrájený česnek, proužky zelené papriky, sladkou uzenou papriku (sušenou kouřem z dubového dřeva), bobkový list a tymián, a smažíme, dokud cibule nezměkne. Potom přidáme loupaná rajčata nakrájená na kousky, rajčatový protlak a víno, dobře promícháme a přivedeme k varu. Snížime plamen a vrátíme vepřové maso s pikantním chorizem, oloupaným a také nakrájeným na kousky. Přikryjeme a dusíme 50 minut. Nakonec těsně před podáváním přidáme škeble a petrželku, dobře promícháme a vaříme dalších pět minut nebo dokud se škeble neotevřou. Vyhodíme všechny, které nejsou otevřené. Směs podáváme na rýži smíchané s posekanou petrželkou a koriandrovými lístky, nahoře ozdobíme snítkou koriandru.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka