Plněná vejce - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 vejce, 4 listy hlávkového salátu, 4 dkg másla, 5 dkg kaviáru, špetka soli,
nebo: 5 dkg gorgonzoly, 2 dkg másla, worcestrová omáčka, sůl, mletý pepř, 4 olivy (plněné), trochu zelené petrželky,
nebo: 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce kysané smetany, sůl, mletý pepř, 1 lžička sójové omáčky, 8 chřestů (hlaviček), trochu kopru
Vejce 10 minut vařte, ihned ochlaďte studenou vodou, oloupejte a podélně rozpůlte. Žloutky prolisujte. S dalšími přísadami utřete v jemný krém, dochuťte. Kornoutkem s trubičkou naplňte bílky. Vajíčka ozdobte a upravte. Do vaječného důlku dejte trochu kaviáru, na něj nastříkejte krém z másla žloutků. Zbylým kaviárem ozdobte.
Do krému z másla a žloutků vmíchejte gorgonzolu a ochuťte wocestrem, solí a pepřem. Naplňte bílky a ozdobte plátky oliv a petrželkou.
Prolisované žloutky utřete se smetanou, rajským protlakem a sójovou omáčkou. Opepřete a osolte. Natříkejte do bílků. Ozdobte chřestem a snítkou kopru.
Příloha: toast nebo bílá veka, bílé perlivé víno
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka