Mandlová polévka - recept cpt. Cooka
4 porce: 10 dkg oloupaných mandlí, trochu mléka na povaření mandlí, 5 dkg veky (housky, rohlíků), 2 stroužky česneku, 5 cl jablečného octa, 5 cl olivového oleje, mléko na zředění, sůl, hroznové víno (nebo jablko a rozinky)
Zdravá, lahodná a v létě osvěžující, je studená mandlová polévka z Andalusie. Loupané mandle zalijeme mlékem a povaříme, aby změkly. Pečivo nalámeme a navlhčíme mlékem. Spolu s mandlemi a ostatními ingrediencemi jej umixujeme v hladkou hustší polévku. Konzistenci lze upravit přidáním mléka či vody. V zakryté nádobě necháme polévku dobře vychladit. Servírujeme s hroznovým vínem (má-li jadérka, rozkrojíme a odstraníme je) nebo s kostičkami jablek a rozinkami. Polévku ještě na talíři zakápneme olivovým olejem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka