Artyčok kardový ve vývaru s masovými knedlíčky - recept cpt. Cooka
Cardone in brodo con polpettine di carne
6 porcí:  1  artyčok kardový, 30 dkg vepřového masa, 3  vejce do masových knedlíčků, 2  citróny, hladká mouka, sůl, 15 dkg pecorina, 2 l kuřecího vývaru, 5  vajec, 20 dkg parmazánu, 30 dkg kuřecích jater
Velký artyčok kardový dobře očistíme: odstraníme tuhá venkovní žebra, ze zbývajících stáhneme tužší vlákna a bílou slupku. Potom řapíky nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy, zalijeme studenou vodou s citrónovou šťávou, aby neztratil barvu a ponecháme louhovat asi 3 hodiny, během nichž ztratí případnou hořkost. Potom vodu slejeme a dáme je vařit do osolené a opět citronem okyselené vody, do níž se rozmíchá i trošku mouky. Uvařené opět zcedíme, na pár minut zchladíme ve studené vodě, pak rukama vyždímáme a dáme do větší mísy.
Mleté vepřové maso dobře promícháme s vajíčky a strouhaným pecorinem. Ze směsi vytvoříme malé kuličky velikosti třešní, které uvaříme v osolené vodě. Zbývající vejce rozmícháme se strouhaným parmezánem a špetkou soli. Tuto vaječnou směs nalejeme na artyčoky, vařečkou promícháme a směs nalejeme do kastrolu, přidáme drůbeží vývar (z kapouna nebo krůty), masové kuličky a také kuřecí jatérka nakrájená na malé kousky. Katrol postavíme na oheň a bez míchání necháme přejít varem a hned můžeme toto jídlo z oblasti Abruzzo podávat.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka