Římská cizrnová polévka - recept cpt. Cooka
Pasta e ceci alla romana
4 porce: 24 dkg cizrny, 15 dkg těstovin (cannolicchi, ditalini), 1 stroužek česneku, 2 ančovičky, 1 snítka rozmarýnu, 4 lžíce extra virgin olivového oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř
Cizrnu (římský hrách) den předem namočíme, do vody přidáme špetku jedlé sody. Druhý den vodu slijeme a cizrnu vaříme v osolené vodě spolu s rozmarýnem asi hodinu a půl. V jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nasekaný česnek a ančovičky natrhané na menší kousky. K tomu přidáme rajčatový protlak a zředíme troškou vývaru z cizrny. Povaříme asi 10 minut, pak přilejeme polovinu cizrny, druhou půlku přidáme po rozmixování, rozmarýn odstraníme. Přivedeme znovu k varu, přidáme těstoviny a uvaříme je do změknutí. Polévka by měla být velmi hustá, podává se zakápnutá olivovým olejem a s čerstvě mletým černým pepřem, můžeme přidat i strouhaný parmezán.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka