Toskánská polévka z ječmene - recept cpt. Cooka
Zuppa di farro
4 porce: 22 dkg fazolí, 38 dkg ječmene, 1 cibule, 1 mrkev, 1 řapíkatý celer, 2 stroužky česneku, 1 snítka šalvěje, 2 lžičky rajčatového protlaku, 1 hrst zelené petrželky, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Směs žíhaných a bílých fazolí namočíme přes noc do vody a uvaříme al dente. Ječmen propereme pod vodou. Cibuli nakrájíme najemno, mrkev a řapíkatý celer oškrábeme a nakrájíme na kostičky a orestujeme v kastrolu na olivovém oleji s pár lístky šalvěje a rozmáčknutými stroužky česneku. Ty pak odstraníme (někdy se zeleninou orestuje i prosciuto nebo slanina nakrájená na kostičky pro zlepšení chuti). Do základu přidáme propraný ječmen, rajčatový koncentrát a necháme restovat. Pak podle potřeby podléváme vývarem z fazolí.
Větší část fazolí rozmixujeme, vlijeme do kastrolu a promícháme. Vaříme, dokud není ječmen téměř měkký. Nakonec přidáme fazole vcelku a necháme vyvařit zbylou vodu do hustší konzistence. Podáváme ozdobené petrželkou, lístkem šalvěje a pokapeme olivovým olejem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka