tagliatelle - recept cpt. Cooka
Název tagliatelle [talja`tele] vychází z italského tagliare, což znamená uříznout, řezat. Jde o dlouhé pásky široké 6 - 10 mm nařezané z tenkého plátku těsta. Pocházejí z oblasti Emilia-Romagna a jsou dost podobné těstovinám fetuccine z Lazia. Podle tradice je poprvé uvařil v roce 1487 boloňský mistr kuchař Zafiran, který se inspiroval účesem Lucrezie d`Este, dcery ferrarského vévody, na její svatbě s Annibalem II. Bentivoglio. Pokrm podávaný na stříbrných talířích nazval tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran.
Vzhledem ke svému drsnějšímu povrchu jsou výborné s nejrůznějšími omáčkami, hlavně masovými ragú nebo omáčkou bolognese. Tradiční formou jsou jsou tagliatelle e briciole noci (se strouhankou a ořechy), uovo e formaggio (s vejcem a sýrem), nebo pomodoro e basilico - s rajčaty a bazalkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka