malloreddus - recept cpt. Cooka
Těstoviny malloreddus, známé také jako gnocchetti sardi, jsou tradičním pokrmem na Sardínii. Podávají se s omáčkami či masem, kořeněnými klobáskami a pecorinem při slavnostních příležitostech i na svatbách. Jejich název znamená v sardském jazyce telátka, ale v různých oblastech nesou další jména: v sassarštině (severozápadní nářečí) se nazývají cigiones nebo ciciones, v logudorštině v centrální Sardínii macarones caidos nebo macarones de punzu, na severovýchodě, v oblasti města Nuoro pak cravaos.
Mají tvar malých mušliček, 1.5 - 2 cm dlouhých, vyrábějí se z mouky a vody, někdy se přímo do těsta přidává i šafrán. Jejich typický tvar vznikal při ruční výrobě, kdy se váleček těsta nakrájí na malé kousky, ty se prsty rozválí a potom získají svůj rýhovaný povrch přimáčknutím proti slámovému košíku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka