farfalle - recept cpt. Cooka
Motýlci, tak by se dal přeložit název těstovin farfalle. Jsou výborné zejména do studených salátů s ingredincemi velikosti sousta. Jde o tradični těstoviny, v oblastech Lombardie nebo Emilia-Romagna v severní Itálii jsou doloženy už od 16. století. Někde se rozlišuje název podle jejich okrajů, farfalle označuje motýlky s rovným okrajem, farfalle rigate ty s vroubkovaným. Vyrábějí se v různých velikostech, farfalle jsou prostřední, těm větším se říká farfallone, nejmenší jsou farfalline.
Existují i varianty barvené špenátem či protlakem, lze koupit i trojbarevnou směs, výborná je ke kuřeti. Lze je krásně vyrábět i doma, stačí jen z tenkého těsta z mouky, soli a vody nakrájet obdélníčky zhruba 50 x 38 mm, z delší strany nožem, z užší strany rádýlkem nebo kráječem na ravioli, aby vznikl zubatý okraj a pak uprostřed prsty zmáčknout.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka