ravioli - recept cpt. Cooka
Nejznámější italské plněné těstoviny ravioli mají nejrůznější tvary jako čtverec, obdélník, trojúhelník, kolečko či půlměsíc. Také náplň je velmi různorodá: maso bílé, červené i rybí, zeleninové pyré z brambor, tykve, artyčoků či hub, tradiční směs špenátu s ricottou. Ale princip je vždy stejný - dva plátky těsta, mezi kterými je uvězněna náplň. Většinou jsou doprovázené rajčatovou omáčkou, někdy jen s máslem, řidčeji s pestem. Okraje vaječného těsta bývají zvrásněné či zoubkované, zmáčknuté rádélkem nebo vidličkou, aby náplň nevyklouzla ven. Původ ravioli sahá až do 14. století, tehdy samozřejmě bez rajčat, která se v italské kuchyni používají až od začátku století osmnáctého, zmíněny jsou i v Boccacciově Decameronu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka