strozzapreti - recept cpt. Cooka
Strozzapreti (v italštině kněžský obojek, škrtidlo) jsou těstoviny specifického tvaru. Název údajně pochází ze vzteklých výroků, aby se jimi kněží udusili, když jim je musely manželky nájemců půdy vyrábět jako součást pachtovného. Tvoří se z vyváleného plátu těsta, které se nakrájí na pruhy a ty se lehce srolují nebo zkroutí mezi dlaněmi. Delší kusy se pak prsty přeštípnou na přibližně 10 cm dlouhé kousky. Nemají tak stejnou velikost ani tvar. Těsto samo se liší podle regionu, v oblasti Romagna je jen z pšeničné mouky, vody, soli a případně vajec, v oblasti Emilia z mouky, vody, parmazánu a bílků.
Někde se stejného jména používá pro velké špenátové nebo mangoldové noky s ricottou, které jsou tak velké, že se nevejdou celé do pusy.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka