agnolotti - recept cpt. Cooka
Italské těstoviny agnolotti jsou podobné ravioli a oblíbené zejména v oblasti Piemontu. Mají tvar půlměsíčku nebo čtverečku o straně asi 2,5 cm, v obou případech s volánkovými, zvlněnými okraji. Pokud jsou obdélníkové a menší, asi 1 cm, říká se jim agnolotti al plin, tento tvar je typický pro oblasti Langhe a Montferrat.
V Piemontu jsou agnolotti tradičně plněny sekaným pečeným masem a podávají se nejčastěji v hovězím vývaru nebo jen s čerstvou šalvějí, přelité rozpuštěným máslem, nebo s masovým ragú alla piemontese. Rajčatové omáčky by přehlušily chuť náplně. Sypou se strouhaným sýrem, ale v náplni sýr není, ten se dává do ravioli. Tradičně se připravovaly v pondělí, aby se zpracovaly zbytky z nedělního vaření, včetně zbylých omáček z pečení použitých na jejich přelití. V jiných oblastech je nazývají také anulot nebo pazlache.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka