Krémový špenát se smaženou vekou - recept cpt. Cooka
Spenótfőzelék bundás kenyérrel
4 porce: 52 dkg špenátu, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1.5 šálku mléka, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 veka, 2 vejce, 1/4 šálku rostlinného oleje
Špenát v cedníku opláchneme. Máslo rozehřejeme ve středním rendlíku, přidáme posekaný česnek a osmahneme minutu až dvě, nesmí ovšem zhnědnout. Potom do másla vmícháme mouku a sůl a zalejeme 2/3 mléka. Za stálého míchání povaříme při střední teplotě, dokud nezhoustne. Ze špenátu vymačkáme co nejvíce vody, pak ho přidáme do mléčné kaše a dobře zamícháme. Přidáme černý pepř a na nejnižším ohni povaříme 10 minut, zatímco si připravíme veku.
Veku nakrájíme na plátky silné přibližně 1 cm. Zbývající mléko dáme do jedné misky, vejce rozbijeme do jiné a rozmícháme. Olej rozehřejeme na středním plameni asi 1 minutu. Obě strany plátku veky krátce ponoříme do mléka a pak do vajíčka, nenecháme příliš nasáknout a opatrně položíme na pánev. Každou stranu smažíme 3 - 5 minut a rychle podáváme s krémovým špenátem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka