Kozlíčkový salát se slaninovými žampiony - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg kozlíčku, 1/2 šálku plátků slaniny, 24 dkg žampiónů nebo pečárek polních, 3 lžíce jablečné šťávy, 1 lžička hořčice, 1 lžíce aceta balsamica, 2 lžíce olivového oleje, mletý pepř, sůl
Kozlíček polníček (Valerianella locusta) opláchneme a vytřepeme z něj vodu. Rozdělíme na talíře. Slaninu nakrájíme na jemné proužky, které smažíme na pánvi na středním plameni asi 5 minut, dokud nejsou křupavé. Mezitím nakrájíme očistěné žampiony na čtvrtky. Přidáme je ke slanině a smažíme dalších 5 minut. Smícháme jablečnou šťávu (nejlépe čistou, nekonzervovanou), ostrou hořčici, balsamiko, olivový olej a směs připepříme. Přilijeme k houbám a v případě potřeby dosolíme. Rovnoměrně rozlejeme na talíře na salát.
Příloha: bageta a lehčí červené víno
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka