Těstoviny s hráškem - recept cpt. Cooka
Pasta chi piseddi
4 porce: 24 dkg těstovin (ditali, tubetti), 5 lžic olivového oleje, 3 šalotky (nebo nakrájená cibule), 2 šálky zeleného hrášku, 1/4 šálku zelené petrželky, 1/2 šálku strouhaného pecorina, sůl, mletý pepř
Při vysoké teplotě v pánvi smícháme olivový olej s nakrájenou jarní cibulkou nebo cibulí. Mícháme asi 8 minut nebo dokud cibulka není měkká a nezačíná zlátnout. Přidáme nasekanou petrželku a zelený hrášek (předem povařený ve vodě, čerstvý 5 minut, mražený 7 minut) a vaříme další 3 minuty, dokud není hotový. Těstoviny (k hrášku jsou nejlepší diteli nebo tubetti, ale můžeme podle chuti použít i mušličky, špagety, tagliarini či fettucine) uvaříme al dente v hojném množství osolené vody podle doporučení výrobce. Ditali jsou asi 1 cm krátké trubičky, tubetti je označení trubiček jen o kousek delších.
Když jsou uvařené, scedíme je a vrátíme do hrnce. Šálek scezené vody po vaření si odložíme. Hrnec dáme na malý plamen a těstoviny promícháme s polovinou omáčky. Pokud je směs příliš suchá, přidáme trošku z odložené vody. Pak plamen vypneme a vmícháme polovinu strouhaného sýra pecorino. Nalejeme těstoviny do teplé servírovací mísy, nebo dáme rovnou na talíře jednotlivé porce. Přelejeme zbývajícím hráškem s omáčkou a ihned podáváme, zbytek sýra servírujeme na posypání a přidáme mlýnek s pepřem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka