Kuře na ryzlinku - recept cpt. Cooka
Hong am Rèisleck
4 porce: 1.5 kg kuřete, 4 šalotky, 1 stroužek česneku, zelená petrželka, 7.5 dkg másla, 10 dkg smetany, 1 žloutek, 2.5 dl ryzlinku, 1 šálek vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 4 cl koňaku, 15 dkg žampiónů, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 2 lžíce oleje
Očistěné kuře rozčtvrtíme a necháme na rozehřáté pánvi zhnědnout na polovině másla s olejem asi 5 minut, pak je okořeníme. Přidáme šalotku, petrželku a česnek, vše jemně nasekané. Chvilku osmahneme na mírném ohni. Maso flambujeme koňakem, pak zalijeme v hrnci ryzlinkem a masovým vývarem. Na mírném ohni vaříme asi půl hodiny. Houby nasekáme a zlehka je osmahneme na zbývajícím másle, pak je přidáme do hrnce k masu. Několik minut před koncem vaření smícháme mouku, smetanu a žloutek, touto omáčkou přelejeme maso. Dokořeníme a podáváme horké.
Příloha: nudle nebo knedlíčky
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka