Husí játra v košíčkách z křehkého těsta - recept cpt. Cooka
4 porce:
Těsto na košíčky: 25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg másla, 2 žloutky, špetka soli,
Náplň: 1 husí játra, 1 lžička másla, 1 žampión, 1 lžička madeiry, 2 lžíce šlehačky, 2 lžíce aspiku (tekutého),
Na ozdobu: mandarinka nebo pomeranč
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme sůl a žloutky. Těsto rychle spojíme a necháme asi 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Pak je nakrájíme na kousky a vtlačíme do formiček. Dno propíchneme. Pečeme ve středně teplé troubě. Vychladlé z formiček vyklepneme.
Náplň: Játra mírně osolíme a dusíme je na másle na mírném ohni s plátky žampiónů. Vychladlá nakrájíme na čtverečky v počtu košíčků. Zbytek jater prolisujeme, přidáme šťávu z jater, neslazenou šlehačku a tekutý aspik. Touto pěnou naplníme košíčky, navrch dáme kousek jater a dílek mandarinky. Asi 3/4 šálku aspiku smíchaného se šťávou z mandarinek nebo pomeranče necháme zchladnout, až se táhne jako med. Pak hned lžící poléváme povrch košíčků, předem dobře vychlazených.
Poznámka: Košíčky pro předkrmy jsou mělké. Možno použít i formičky tvaru lodiček.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka