Grana Padano - recept cpt. Cooka
Velký, polotučný tvrdý sýr z kvalitního kravského mléka ve válcové, lehce vypouklé formě o průměru 35 - 45 cm, výšce 15 - 18 cm a váze 24 - 40 kg. Kůra má olejový lesk a je tmavá nebo přirozeně zlato-žlutá. Jméno Grana Padano je do této kůry vyraženo jako pečeť kvality až po znalecké kontrole. Sýr má tvrdou, vločkovitou strukturu barevně sahající od bílé po slámově žlutou a obsahuje malé slzičky, kde si syrovátka stále podržela vlhkost. Podle zrnek v textuře nese i jméno, "grana" je zrnko, první zmínky o něm sahají 1000 roků zpět do kláštera cisterciáků v Chiaravalle. Obsah tuku je minimálně 32% a produkován je po celý rok, produkční oblastí je údolí řeky Pádu v oblastech Piemonte, Lombardie, Benátsko a Emilia-Romagna. Proces pomalého, přirozeného zrání v moderních skladech trvá nejméně 6 a nejvíce 24 měsíců.
Chuť mladého "fresco" sýra je měkká a delikátní, vyzrálého "vecchio" pak příjemně kořeněná. Neobejde se bez něho italská kuchyně, je podobný parmazánu, s nímž má společný způsob použití, ale je méně drobivý, mírnější, nemá tak ostrou chuť, vyrábí se po celý rok a je trošku levnější. Jemně se strouhá na těstoviny, rizota, polentu nebo polévku minestrone a také pokrmy z masa i zeleniny. Je oblíbený také na sýrových talířích, porcuje se speciálním nožem tvaru mandle.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka